HÅLLBAR TRÄDGÅRD
När man planerar och anlägger en trädgård finns det mycket man kan göra för att trädgården ska bli mer hållbar och världen lite grönare. Faktum är att våra trädgårdar har stor betydelse och det är viktigt att vi alla bidrar för att skapa en bättre miljö. Genom medvetna val kan vi alla göra skillnad och hjälpa till att påverka klimatförändringarna.
- Rätt växt på rätt plats. Välj ALLTID växt efter ståndort, dvs ta hänsyn till växtzon, vädersträck, jordmån och växternas behov så trivs växterna bättre, de drabbas inte lika ofta av sjukdomar och ohyra och de lever längre. Enkelt uttryckt - rätt växt på rätt plats!
- Biologisk mångfald. Välj växter som gynnar pollinerare och andra insekter och sätt gärna in ett insektshotell i din trädgård. Låt en del av trädgården vara mer ”förvildad” och var rädd om trädgårdens träd, levande som döda.
- Ta till vara på trädgårdens och hushållets resurser. Ta hand om hushållsrester och trädgårdsavfall och skapa ett eget litet kretslopp där du kan återföra näringsämnen och förbättra jorden. Kör inte bort trädgårdsavfall för att sedan åka och köpa ny jordförbättring.
- Planera alltid in vatten i din trädgård. Samla in regnvatten i vattentunnor eller vattenmagasin. Installera droppbevattning och vattna på morgonen när man får mest effekt av varje vattendroppe. Köp en regnmätare och/eller jordfuktmätare, så undviker du att vattna i onödan. Anlägg en damm.
Biologisk mångfald
Biologisk mångfald är av oerhört vikt, en förutsättning för allt liv och vi kan alla göra skillnad. Forskning visar att trädgårdar har stor potential att gynna biologisk mångfald. Genom att ha en frodig trädgård som blommar under hela säsongen med en variation av växtarter och miljöer gynnas biologisk mångfald, i synnerhet pollinerare och olika nyttoinsekter men även fåglar, igelkottar, grodor och andra trädgårdsdjur. Visste du att röllikan är värdväxt åt 39 olika insektsarter? Hårginsten är den viktigaste värdväxten för elva hotade fjärilsarter och blåklocksbiets larver äter enbart pollen från blåklockor.1 Med en sådan inblick i trädgården är det plötsligt lättare att se värdet av olika växter. Om dessa försvinner, försvinner också en mängd olika insektsarter.
Träd är giganterna för biologisk mångfald så tänk till, både en och två gånger, innan du tar ner dem. Gran, tall och ek utgör hem åt omkring ett tusen arter av svampar, lavar, mossor, insekter och andra ryggradslösa djur. Bok, ek, lind, gran och hassel kan ses som extra viktiga eftersom de har många rödlistade arter knutna till sig. Många arter är dessutom beroende av död ved så låt gärna gammal ved ligga kvar någonstans i trädgården. En enskild trädgård kan med andra ord göra skillnad. I Sverige finns det 2,6 miljoner trädgårdar! Tänk om alla dessa en dag gynnar den biologiska mångfalden. Vilken bidrag till vårt ekoystem!